pondělí 17. února 2014

Surinam - potraviny, zdraví, životní styl


Potraviny

Místní kuchyně je směsí severoamerické, čínské, kreolské, evropské a indické kulinářské dovednosti. Mezi místní speciality rozhodně patří ijsttafel s rýží (vařenou nebo praženou), bohatý výběr pikantního masa a zeleniny s nasi goreng (indonéská pražená rýže) nebo bami goreng (indonéské pražené nudle), pom (kuře s místní kořenovou zeleninou), paštik (slaný koláč plněný kousky kuřete a zeleniny), arašídová polévka, roti, Moksi meti (několik druhů masa s rýží jako přílohou). Mezi klasické nápoje oblasti patří Dawe (indonésky kokosový nápoj) zda Gemberbier (kreolské zázvorové pivo).

Zdraví

Úroveň zdravotnických zařízení je zde na nízké úrovni. Některé nemocnice dokonce poskytují své služby pod širým nebem. Doporučujeme, proto ošetření v soukromé nemocnici, kterých je však v zemi velmi málo. Také zde chybí odborní lékaři. Je požadována platba v hotovosti a to i při neodkladných zákrocích. Neměli byste zapomenout na kvalitní zdravotní poistenie.V zemi se vyskytuje malárie.

Životní styl

V Surinamu je noční život soustředěn do nočních klubů a barů. V menších městech se konají domácí večírky. Turista by se měl po příchodu seznámit s místními nepsanými zákony.

Žádné komentáře :

Okomentovat