pondělí 17. února 2014

Surinam - info o zemi, dějiny


Původními obyvateli území byli Indiáni kmene Karibů. Těžko dostupné bažinaté pobřeží odradilo Španěly od trvalé kolonizace území. Vnitrozemské kmeny Macushi a Tiri toto období prožili v relativní izolaci. Kolem roku 1650 Angličané na pravém břehu řeky Surinam založili město Paramaribo.

O dvacet let později je po výměně území vystřídali Nizozemci. Na rozšíření stávajících plantáží začali přivážet africké otroky. Od poloviny 18. století začali uprchlí otroci zakládat ve vnitrozemí osady, kde dodržovali tradiční africké zvyky.

Zrušení otroctví začátkem 19. století vedlo dovozu levných pracovních sil z Indonésie, Indie, Číny a Libanonu.Surinam zůstal kolonií až do roku 1954. Dalších 20 let trvalo než dosáhl nezávislost. Vojenský převrat v roce 1980 vynesl do čela země Desi Bouterse. Během jeho brutálního režimu byly jeho politický oponenti zabiti. Bouterse byl marxistou, a udržoval blízké kontakty s Kubou, později s Libyí. V roce 1987, se po svobodných volbách zformovala vláda, kde byly zastoupeny všechny národnostní skupiny v zemi. Bouterse uskutečnil v roce 1990 další převrat a až do současnosti je opozičním lídrem.

Vláda Ronalda Venetiaana povolila vstup zahraničním investorům a rozdala několik povolení k těžbě zlata.

V červenci 1996 byl zvolen Bouterse následovník Jules Wijdenbosch. O tři roky později následovaly po devalvaci dosavadní surinamských měny masivní protesty obyvatelstva. Volby v roce 2000 opět vyhrál Ronald Venetiaan. V lednu roku 2004 byla zavedena nová měna - Surinam dolar. Ve stejném začal zasedat tribunál OSN, s cílem rozhodnout dlouholetý spor mezi Surinamem a sousední Guyanaou o území, kde by měly být ložiska ropy.

Žádné komentáře :

Okomentovat